Tuesday, November 25, 2008

Sujud Sahwi

Kalau saya masbuk dalam satu-satu sembahyang, Tiba-tiba Imam sujud sahwi di akhir sembahyang. Apakah saya perlu ikut sujud sahwi imam?

Jawapan:

Makmum wajib mengikut Imam dalam sembahyang jemaah jika dia bukan masbuk atas keumumam sabda Nabi saw:

إِنَّمَا جُعِلَ الإِمَامُ لِيُؤْتَمَّ بِهِ , فَلا تَخْتَلِفُوا عَلَيْهِ , فَإِذَا رَكَعَ فَارْكَعُوا , وَإِذَا قَالَ سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ فَقُولُوا رَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ , وَإِذَا سَجَدَ فَاسْجُدُوا ) رواه البخاري (722) ومسلم (414)

Maksudnya : "Sesungguhnya dijadikan Imam itu diikuti dengannya, maka jangan kamu berbeza dengannya. Jika dia rokok, maka rokoklah kamu semua, Jika dia menyebut sami'allahu liman hamidah, jawablah Rabbanaa lakal hamd, (demikian juga) jika dia sujud, maka sujudlah kamu semua." (Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)



Adapun bagi orang yang masbuk, iaitu yang terlepas satu rakaat ataupun lebih, maka dia perlu ikut imam jika imam sujud sahwi sebelum salam. Kalau imam melakukan sujud sahwi itu selepas salam maka dia tak perlu mengikut sujud sahwi imam disebabkan keuzuran, kerana tidak mungkin dia salam bersama Imam lalu sujud sahwi sedangkan dia masih ada rakaat yang tidak disempurnakannya.

Jika seseorang masbuk menyertai solat jamaah pada rakaat ketiga contohnya, dalam keadaan Imam terlupa tahiyyat awal yang tidak disertainya. Maka jika imam sujud selepas salam, makmum tersebut tidak perlu melakukan sebarang sujud sahwi. Namun jika makmum yang masbuk masuk pada rakaat kedua, lalu imam terlupa melakukan tahiyyat awal dan dia bersama imam ketika itu. Jika imam sujud selepas salam, dia tidak perlu sujud, sebaliknya terus bangun dan lakukan sujud sahwi di akhir sembahyangnya.

wallahu a'lam.

0 comments: