Monday, October 26, 2009

Berbagai Jamaah Islam Ada Kebaikan Untuk Umat Islam


هل تعتبر قيام جماعات إسلامية في البلدان الإسلامية لاحتضان الشباب وتربيتهم على الإسلام من إيجابيات هذا العصر؟
جـ 6 : وجود هذه الجماعات الإسلامية فيه خير للمسلمين ، ولكن عليها أن تجتهد في إيضاح الحق مع دليله وأن لا تتنافر مع بعضها ، وأن تجتهد بالتعاون فيما بينها ، وأن تحب إحداهما الأخرى ، وتنصح لها وتنشر محاسنها ، وتحرص على ترك ما يشوش بينها وبين غيرها ، ولا مانع أن تكون هناك جماعات إذا كانت تدعو إلى كتاب الله وسنة رسوله صلى الله عليه وسلم .


Soalan: “Apakah dengan kewujudan berbagai jamaah islami di negara-negara orang Islam yang mendidik pemuda-pemuda ke arah Islam termasuk perkara-perkara yang positif?”

Jawapan: al-Syeikh Abdul Aziz Abdullah bin Baz R.H.
Penterjemah: Abdul Kadir

Mafhum Fatwa: “Kewujudan jemaah-jemaah islamiah ini ada kebaikan kepada umat Islam. Akan tetapi mereka hendaklah bersungguh-sungguh menerangkan kebenaran bersama dengan buktinya dan mereka jangan saling berbalah sesama sendiri. Mereka juga hendaklah saling tolong menolong sesama mereka, mengasihi, menasihati sesama mereka. mereka juga hendaklah bersungguh meninggalkan perkara-perkara yang mengganggu (kesatuan) mereka. Maka tidak ada larangan wujudnya jamaah-jamaah, jika kesemuanya menyeru kepada al-Quran dan al-Sunnah Rasulullah S.A.W.” ----tamat petikan----

0 comments: