Saturday, January 17, 2009

Hadith Palsu Tentang Adab Potong Kuku


Soalan:
Soalan dari email:

Benar ke hadis berkaitan memotong kuku seperti attachment di bawah nie ? Kita selalu mendengar hal ini dalam masyarakat kita. Kalau ustaz ada maklumat mengenai hadis ini mohon dapat dikongsi, supaya dapat ana betulkan sahabat yang forward kan e-mail ini.
RAHSIA MEMOTONG KUKU RASULULLAH S.A.W BERSABDA: YANG ERTINYA: Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

* Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan
* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat
* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan..
* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.
* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.Jawapan:

Berdasarkan pencarian saya, ini yang diketemui:


من قلم أظفاره يوم السبت خرج منه الداء ، ودخل فيه الشفاء ، ومن قلم أظفاره يوم الأحد خرجت منه الفاقة ودخل فيه الغنى ، ومن قلم أظفاره يوم الاثنين خرجت منه العلة ودخلت فيه الصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الثلاثاء ، خرج منه البرص ، ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الأربعاء خرج منه الوسواس ، والخوف ودخل فيه الأمن والصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الخميس خرج منه الجذام ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الجمعة دخل فيه الرحمة ، وخرج منه الذنوب


Maksudnya: "Sesiapa yang memotong kukunya pada hari sabtu, keluar darinya penyakit dan masuk ke dalamnya penyembuhan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari ahad, keluar daripadanya kefakiran dan masuk ke dalamnya kekayaan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari isnin, keluar daripadanya penyakit dan masuk kepadanya kesihatan, sesiapa yang mengerat kuku pada hari selasa, keluar daripadanya al-Baros dan masuk ke dalamnya al-'Afiah, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari rabu, keluar daripadanya was-was dan ketakutan dan masuk ke dalamnya keamanan dan kesihatan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari khamis, keluar daripadanya al-Jadam dan masuk kepadanya al-'Afiah dan siapa yang mengerat kukunya pada hari jumaat, masuk kepadanya rahmat dan keluar daripadanya dosa-dosa."

Darjat Hadith


1. PALSU (al-Maudhuaat, Ibn Jauzi, 3/226)
2. PALSU, di dalam sanadnya ada para pemalsu hadith dan rawi-rawi yang majhul (al-Fawa-id al-Majmu'ah, oleh al-Syaukani. m.s. 197)
3. Di dalam sanadnya ada Nuh bin Abi Maryam yang ditohmah dengan pendustaan (Tartib al-Maudhuaat) - Sila lihat takhrij hadith dari laman dorar.net

al-Syeikh Muhammad Nasiruddin al-Albani pula di dalam Silsilah al-Ahadith al-Dhoiefah wa al-Maudhuah ada menyebut hadith:


من قلم أظافيره يوم الجمعة قبل الصلاة ، أخرج الله منه كل داء ، وأدخل مكانه الشفاء والرحمة


Maksudnya: "sesiapa yang mengerat kukunya pada hari jumaat sebelum menunaikan solat, Allah mengeluarkan daripadanya penyakit dan menggantikan tempat penyakit itu dengan ppenyembuhan dan rahmat." Hadith ini menurut penilaian al-Albani adalah hadith yang terlalu lemah (ضعيف جدا)- Sila lihat Silsilah al-Dhoiefah, m.s. 36, bil. hadith: 2021, cetakan pertama Maktabah al-Maarif al-Riyadh.

al-Hafidz al-Sakhawi di dalam al-Maqasid al-Hasanah m.s. 422 menyebut:

لم يثبت في كيفيته ولا في تعيين يوم له عن النبي صلى الله عليه وسلم شيء

Maksudnya: "Tidak thabit tentang kaifiatnya (memotong kuku), tidak thabit juga tentang menentukan hari untuk memotong kuku dari Nabi S.A.W. sesuatu hadith pun."

Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

wallahu a'lam.

22 comments:

Capital A said...

minta izin share kat FB ok?

saphir madchen said...

mohon untuk share di FB

bin sahak said...

sila, sila...

Unknown said...

Assalamualaikum....
maaf nur nak tnya....apa maksud
al-Baros dan al-'Afiah tu????

bin sahak said...

iman iezieyka... Jika ejaan al-Baros yg dimaksudkan ialah البرص ia bermaksud penyakit sopak, adapun al-'Afiah العافية ia bermaksud kesihatan dan keselamatan. Wallahu a'lam.

iffa said...

salam, saya x faham la.. maksudnye boleh potong kuku hari2 ke tak nie?

el-ilmy.net said...

Assalamu'alaikum wbt.

Tuan, ingin memaklumkan, artikel ini telah dikongsi di sini: http://www.al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=15&id=12448&Itemid=193#12448

Jemput berinteraksi dengan kami di situ.

bin sahak said...

kpd iffa... nak potong kuku pada bila-bila masapun tak apa.

Cuma jgn ada kepercayaan seperti yg didakwa...

wassalam. Harap dapat membantu

Mohd Syahid said...

ooo... selama ni main ikut je, terpaksa tunggu hari isnin khamis atau jumaat. tp ade lak dlm hadis tu hari sabtu... huhuhu...

Pensil said...

Salam, Biasanya bila doktor kata apa yang elok kita buat, kita buat dan apa yg tidak digalakkan yg memudharatkan kesihatan, kita tinggalkan. Bila Imam Ghazali galakkan sesuatu amalan, adakah terdapat rahsia di dalamnya. Tidakkah Imam Ghazali ada kepakaran atau pengetahuan dalam bidang lain seperti kesihatan?

Dreir said...

Saudara Hisham,

Bagi saya, mengikut nasihat doktor itu memang sesuatu yang baik, tetapi melakukannya dengan meletakkan keyakinan dan kepercayaan kepada sebuah hadith palsu yang menjadikannya satu kesalahan. Wassalam.

✿• Wan Rosa...✿• said...

nak share...
info yg menarik...

alambuana said...

yeke ni.huu

Unknown said...

Mohon ngeshare ny ya pak

Unknown said...

Mohon ngeshare ny ya pak

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

jadi hari apa yang boleh potong kuku ni?

Unknown said...

Benda yg baik dan sahih kongsi jer sesama islam

Unknown said...

Boleh potong bila2 je nk potong dan tak perlu pun ikut turutan..tp kalau nk ikut turutan yg disyorkan tu pun xde masalah. kalau ikut pada penjelasan di atas, takde hari2 tertentu yg akan mendatangkan kebaikan spt yg disebut dlm kerja memotong kuku ni. apapun harinya, abis potong kuku satu2nya perkara yg kita dapat adalah kuku yg pendek dan bersih. kita potong kuku utk kebersihan dan kebersihan itulah yg Nabi SAW sarankan. dulu masa sy tak tahu, sy selalu tunggu Isnin, Khamis dan Jumaat utk potong kuku. tapi sy selalu terlupa sehingga kdg2 berlarutan smpai berminggu2. kuku panjang smpai tak selesa dan xmau makan pakai tangan. pakai sudu sbb geli nk mkn pakai tgh selagi kuku panjang. masa tu saya terfikir, kenapa la nk potong kuku pun kena ikut hari..sedangkn sy selalu percaya ISLAM ITU MUDAH dan orang Islam kena sentiasa menjaga kebersihan. bila dh selalu sgt terlupa sy malas ikut hari2 tu dan potong kuku bilasaja sy teringat dan kuku pun dh panjang. sy sgt tak selesa kalau kuku pjg sbb susah nk menaip dan buat kerja rumah dll. kuku pulak makin panjang makin tajam dan selalu tercederakan diri sendiri especially bila terlanggar tgn ke, tergaru pipi ke, dan ketika handle budak2 kecik kesian pd dorang sbb terkena kuku tajam sy. jd setiap ada peluang utk potong kuku sy akan segerakan supaya tak terlupa dan tak memudaratkan diri sendiri dan orang sekeliling. kemudian, isu memotong ikut turutan. sy xde masalah ttg ni, kerana sy tak kisahkan apapun fadilat or kebaikan disebalik memotong kuku mengikut turutan ni. yg penting bagi sy adalah kebersihan dan keselesaan diri. tp memulakan potongan dr jari2 ditangan kanan dan kemudian jari2 di tangan kiri sy rasa ok je. kerana Rasulullah SAW suka memulakan sesuatu dari bahagian kanan atau menggunakan anggota sebelah kanan (tgn dan kaki) dalam segala hal.

pilik said...

Tidak ade nas yg menyatakn hari ape dan waktu apa yg harus memotong kuku tapi di sunat kan pada hari jumaat dan di mulakan pada bahagian kanan...kebanyakan hadis yg telah dipalsu kan oleh orang yg tidak mingikut hukum hakam agama kumungkinan juga golongan org ini lah yg ingin memesong kan agama islam seperti yg terjadi pada hari ini syiah dan sebagai nya ...allahualam...asalam

Hosna said...
This comment has been removed by the author.
Hosna said...
This comment has been removed by the author.